Konstruktionsprisen 2021

Konstruktionsprisen 2021: Lille Langebro

Lille Langebro kombinerer avanceret ingeniørteknik og unikt arkitektonisk design i en innovativ løsning til glæde for borgere og samfund.

Lille Langebro er en forbindelse, der med sin unikke placering bringer byen og havnen tættere sammen. Broen forbinder byens centrum og Christianshavn, og aflaster Langebro, der på hverdage benyttes af mere end 40.000 cyklister. Som ren cykel- og gangbro bidrager Lille Langebro til at gøre København til en endnu mere grøn og bæredygtig cykelby.

Broen er 175m lang og har på midten en permanent gennemsejlingshøjde på 5,4m, så havnebusser og mindre både kan passere. Når store skibe skal igennem havnen, åbnes Lille Langebro fra kontroltårnet på Langebro.

Indeni hver af broens dragere er der placeret hydrauliske cylindere. Når broen skal åbnes, får cylindrene de to drejelige brofag til at dreje fra hinanden og placere sig på langs af sejlrenden.

I IABSE-Danmarks begrundelse for tildeling af konstruktionsprisen lyder det:

Bestående af fire dele, hvoraf de to kan rotere for at frembringe en åbning for større skibe, sørger en innovativ momentstiv forbindelse midt i broen for, at overbygningen bevarer sit lette udtryk. IABSE-Danmarks Konstruktionspris tildeles Lille Langebro som anerkendelse for tilvejebringelse af en konstruktion, der kombinerer avanceret ingeniørteknik og elegant arkitektonisk design i en kreativ løsning, hvor der har været fokus på holdbarhed samt bygbarhed.

Andre dokumenter:

Konstruktionsprisen-2021-Lille-Langebro
Konstruktionsprisen-2021-Lille-Langebro-Appendix
Lille-Langebro-Deck-Steelwork-Details
Lille-Langebro-General-Arrangement
Lille-Langebro-Typical-Cross-Sections
Lille-Langebro-West-Pivot-Pier

 


https://www.iabse.dk/priser/konstruktionsprisen-2021
13 JUNI 2024